21. týden těhotenství

Vstupujete do druhé poloviny a začínáte 6. lunární měsíc těhotenství. Vaše bříško stále roste a může také způsobit vystupování pupíku, což je zcela běžné. Bříško se stalo součástí vašeho života a jste na něj náležitě pyšná. Přesto jsou dny, ve kterých se už těšíte, až „obsah“ vašeho bříška bude ležet v postýlce.

Týden po týdnu

S rostoucím bříškem se totiž přidávají další a další neduhy, především bolest zad a horší kvalita spánku. Stále se cítíte poměrně dobře, plná energie. Po posledním velkém ultrazvuku pravděpodobně znáte pohlaví miminka (pokud nechcete být překvapena) a vaše děťátko cítíte v děloze stále silněji a častěji.

Co se děje s vámi v tomto týdnu?

V tomto týdnu už byste měla cítit pohyby svého miminka, alespoň občas. Pokud je ještě necítíte nebo to nedokážete rozpoznat (i to bývá u prvorodiček časté), konzultujte to raději se svým lékařem. Některé ženy mají placentu uloženou vpředu a cítí tak pohyby mnohem méně. Dosud jste přibrala přibližně 4 až 8 kilogramů.

V tomto období se mohou začít objevovat křečové žíly a to vlivem utlačování žil pánví, díky roztahující se děloze. Na bříšku, hýždích a bocích můžete pozorovat mírné usazování tuku, což je naprosto normální. Mnoho žen si začíná stěžovat na to, že se jim hůře dýchá. Je to dáno především rostoucí váhou, nyní už budete přibírat stále rychleji, oproti první půlce těhotenství.

Kromě křečových žil bývají časté také hemeroidy, které jsou velice nepříjemné. Naštěstí je to jen dočasné, po porodu tento problém zpravidla vymizí.

Možná jste si již dávno všimla lepší kvality vlasů a nehtů, nyní také můžete pozorovat, že mnohem rychleji rostou. Zejména u žen, které nosí kratší účes.

Co se děje s vaším miminkem?

Plod je v tomto období těhotenství dlouhý přibližně 16 cm a váží kolem 300 gramů. Hlavička se začíná přizpůsobovat velikosti celého těla, ale stále je poněkud větší. Pohyby miminka jsou ještě dokonalejší, zlepšuje se hmat dítěte, pravidelně si cucá paleček, hladí obličej nebo si hraje s pupeční šňůrou. Plod polyká hodně plodové vody, každým týdnem se tato spotřeba zvyšuje. Vyvíjí se trávicí systém. Z vody, kterou spolyká, získává plod také část živin.

Dítěti rostou nehty, vlásky a chloupky. Odpadní látky jsou filtrovány částečně přes ledviny plodu a částečně ledvinami matky. Na jazyku se tvoří chuťové pohárky. Pohlavní orgány jsou zřetelné, dívky mají zásobu vajíček ve vaječnících, která jim již zůstane.

V 21. týdnu dítě pravidelně střídá chvíle spánku a bdělosti. Někdy to může být stejné jako váš režim, to znamená, že ve dne převážně bdí a v noci spí, ale často to bývá také naopak. Jakmile se chystáte ke spánku, miminko ve vašem bříšku začne hrát kopanou. Zatím jsou kopanečky ještě slabé, ale postupně budou nabírat na intenzitě.

Srdce dítěte bije hodně silně, lékař jej slyší i pomocí klasického stetoskopu přes vaše břicho. Velkým vývojem nyní prochází mozek. Již se odlišuje bílá a šedá kůra mozková. Povrch mozku je ještě hladký. Jednotlivé vnitřní orgány plodu stále vyzrávají.

Co v 21. týdnu těhotenství dělat a čemu se vyvarovat?

V tomto období se zpravidla začínají vyskytovat další neduhy, které k těhotenství obecně patří. Nicméně většina žen se zatím cítí dobře, a pokud vám to zdravotní stav dovolí, snažte se být aktivní. Krátké procházky, těhotenské cvičení nebo plavání vám udělá jenom dobře. Můžete si také zajít na speciální těhotenskou masáž, která vám uleví od bolesti zad.

Jako nejlepší prevence proti tvorbě křečových žil se doporučuje zvýšená poloha nohou a spánek na pravém boku.

Využijte toho, že jste zatím plná sil a pomalu začněte vybírat kočárek, postýlku a další potřebné věci pro miminko. Nemusíte jej přeci hned koupit, navštivte pár obchodů, porovnejte ceny. Objednat tyto věci můžete klidně až ve 3. trimestru, je ale dobré výběr nepodcenit.

Pokračovat na 22. týden –>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *