38. týden těhotenství

Miminko už je úplně zralé a může se narodit prakticky kdykoliv. Všechny jeho orgány jsou vyvinuté, také váha a délka už by měla odpovídat průměrným hodnotám zdravého novorozence. V tuto chvíli už buďte opravdu ve střehu vy i váš partner, který by vás neměl nechávat zejména přes noc doma samotnou. Porod se totiž nejčastěji rozbíhá právě v nočních nebo v ranních hodinách. Nejezděte už daleko od domova, buďte v klidu a odpočívejte. Na porod budete potřebovat mnoho sil.

Týden po týdnu

Co se děje s vámi?

Zmáhá vás velká únava, otoky a kila nahoře jsou znát. Některé ženy trpí na konci těhotenství úzkostí, bojí se porodu a také toho, jak zvládnou péči o dítě. Bříško představuje na konci těhotenství obrovskou zátěž, která způsobuje bolesti zad a řadu dalších neduhů. Snažte se odpočívat a nenervovat se zbytečně. Pokud máte panický strach z porodu, konzultujte vše se svým lékařem.

Poslíčci se hlásí stále častěji, může odejít hlenová zátka a také děložní čípek se zkracuje. To vše jsou známky blížícího se porodu, který vás může překvapit každým dnem. Ovšem také nemusí, některé ženy přenáší i deset dní po termínu.

V případě, že budete mít pravidelné kontrakce nebo vám odteče plodová voda, jeďte do porodnice.

Co se děje s miminkem?

Dítě nyní vyplňuje celou dělohu a jeho prostor k pohybu je minimální. Má však značnou sílu, takže pohyby mohou být pro matku značně bolestivé. Miminko stále přibývá na váze. Stále se mu tvoří podkožní tuková tkáň. Miminko vypadá, jako klasický novorozenec. Jeho váha je kolem 3 kg a měří přibližně 50 cm. Množství plodové vody se každým dnem snižuje.

Kůže děťátka je pěkně růžová, elastická a také už není průsvitná. Lebeční kosti jsou nyní ještě pohyblivé, ale také už pevné. Obvod hlavy odpovídá obvodu bříška. Placenta stárne, objevují se v ní krevní sraženiny a přestává plnit efektivní přenos živin, jako tomu bylo doposud. Ve střevech dítěte se ukládá zelenočerná smolka, což je první stolice.

U chlapců již jsou varlata sestouplá v šourku, u děvčat velké stydké pysky překrývají malé stydké pysky. Toto je jedním ze znaků donošenosti plodu.

I nadále probíhá vyzrávání nervových buněk společně s obalováním nervových vláken. Tento proces však bude pokračovat také po narození dítěte. Dítě samostatně dýchá.

Co vás čeká v tomto týdnu?

V tomto týdnu vás čeká další vyšetření v prenatální poradně, které je spojené s kardiotografickým záznamem ozev plodu. Hodnotí se kondice miminka a funkce placenty. Tento záznam bývá obvykle dlouhý 20 – 30 minut.

V tomto období se vaše tělo připravuje na porod. Hodně odpočívejte a těšte se na brzký příchod vašeho miminka.

Pokračovat na 39. týden ->

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *