Těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka, známá také jako gestační diabetes mellitus, je porucha metabolismu glukózy, která se objevuje v těhotenství a spontánně odezní v průběhu šestinedělí. Touto poruchou trpí ve vyspělých zemích 2-5% těhotných žen. Během těhotenské cukrovky dochází k poruše tolerance glukózy.

Jak vzniká těhotenská cukrovka?

Příčinou vzniku těhotenské cukrovky bývá působení mateřských a placentárních hormonů jako je progesteron, estrogen a prolaktin. Tyto látky mají vliv na působení inzulinu a navozují inzulinovou rezistenci. Za normálních okolností je inzulin vyplavován slinivkou břišní do krve a jeho účinkem se glukóza dostává z krve do buněk, kde je zpracována. V případě těhotenské cukrovky inzulin nepůsobí dostatečně a glukóza zůstává v krvi místo toho, aby byla zpracována buňkami. Dlouhodobě vysoká hladina glukózy v krvi těhotných žen představuje riziko pro plod i matku. Plod reaguje na vyšší hladinu glukózy v krvi zvýšením produkce vlastního inzulinu, glukóza se dostává do buněk plodu, kde působí jako zdroj energie a plod tak neúměrně roste. Výsledkem jsou novorozenci s velmi vysokou porodní váhou (nad 4000 g). Porod obézního dítěte představuje komplikaci i pro matku, hrozí vyšší riziko porodních zranění jako je poranění hráze, ale i poranění dítěte (např. zlomeniny klíční kosti).

Jaké jsou rizikové faktory?

Těhotenská cukrovka postihuje geneticky predisponované ženy. Jednoduše řečeno, pokud někdo z vaší rodiny trpěl těhotenskou cukrovkou, případně cukrovkou I. nebo II. typu, je vysoká šance, že těhotenskou cukrovkou budete trpět i Vy. Kromě genetické výbavy mají na rozvoj těhotenské cukrovky vliv i další faktory jako je věk nad 25 let, nadváha nebo obezita, nedostatek pohybu a stravovací návyky. Zároveň ženy, které prodělají těhotenskou cukrovku, mají mnohem vyšší šanci, že v budoucnu budou trpět cukrovkou II. typu.

Orální glukózový toleranční test (OOTG)

Hladina glukózy v moči je pravidelně kontrolována během návštěv těhotenské poradny z ranní moči. Mezi 24.-28. týdnem těhotenství Vás lékař pošle na orální glukózový toleranční test, kde se zjišťuje hladiny glukózy v krvi. Nejprve Vám lékař odebere krev na lačno a stanoví se hladina glukózy v krvi. Pokud je hladina glukózy vyšší než 5,5 mmol/l, pravděpodobně trpíte těhotenskou cukrovku a lékař Vás pošle do diabetologické poradny. Pokud je hladina v pořádku, dostanete za úkol vypít roztok glukózy. Jedná se o sladký nápoj obsahující 75g glukózy, u kterého si můžete zvolit příchuť např. limetky či pomeranče. Po vypití roztoku je Vám po 60 a 120 minutách opět odebrána krev. U lékaře tedy strávíte poměrně hodně času. Velmi často je k dispozici místnost, kde si můžete číst knížku nebo odpočívat na lůžku. Po 60 minutách by hladina glukózy neměla přesahovat hodnotu 8,8 mmol/l a po 120 minutách hodnotu 7,6 mmol/l.

Mám těhotenskou cukrovku

Pokud je Vám během OOTG diagnostikována těhotenská cukrovka, lékař Vás pošle do diabetologické poradny, kam budete pravděpodobně docházet až do porodu a lékaři Vás budou sledovat i po porodu. V poradně by Vám měla být zajištěná pravidelná kontrola hladiny glukózy v krvi a případná léčba. Velmi často se dá hladina glukózy v krvi regulovat pouhou dietou. V těžších případech je nutná léčba inzulinem. Většina pacientek s těhotenskou cukrovkou je vybavena glukometrem, který se dá v poradně zapůjčit.

Dieta u těhotenské cukrovky

Základem léčby těhotenské cukrovky je dieta s omezením sacharidů. Správně nastavená dieta má vést k dobré kompenzaci hladiny glukózy v krvi bez toho, aby těhotná žena hubla či měla pocit hladu. Doporučená je i přiměřená fyzická aktivita. Vhodné je vyloučit ze stravy jednoduché cukry jako je bílý a hnědý cukr, med, hroznový cukr a všech potravin, které tyto cukry obsahují (džusy, limonády, sladkosti, sladké pečivo, dochucovadla jako kečup nebo sojovka, instantní pokrmy a rajské protlaky). Dále je vhodné omezit potraviny obsahující složené cukry jako jsou brambory, rýže a těstoviny. Příjem těchto potravin by neměl převyšovat 250 g denně. Těhotná žena by měla jíst v pravidelných intervalech, ideálně 6x denně. Mezi vhodné potraviny patří kedlubna, brokolice, okurka, zelená paprika, cuketa, listové saláty, ryby, vejce a netučné maso. Příjem ovoce by se měl omezit na jeden kus denně. Pozor si žena musí dát i u pečiva – většina celozrnného pečiva je dnes dobarvovaná karamelem nebo sladem. Přesné instrukce jak dodržovat správnou dietu by žena měla dostat v diabetologické poradně.

Porod u těhotných s těhotenskou cukrovkou

Samotná těhotenská cukrovka, zvláště pokud je dobře kompenzována, není důvodem k císařskému řezu a porod by měl být veden spontánně. Velká část žen s těhotenskou cukrovkou však rodí císařským řezem. Na vině je většinou vyšší porodní váha dítěte. Pro vyšší riziko komplikací u těhotenské cukrovky není doporučeno ženám přenášet a porod bývá často vyvolán, někdy i před termínem porodu. Po porodu je ženám na oddělení šestinedělí nadále sledována hladina glukózy v krvi. Po 3-6 měsících od porodu je ženám doporučeno provést kontrolní OOTG.

Trpěla jste cukrovkou během těhotenství?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *