Těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka, známá také jako gestační diabetes mellitus, je porucha metabolismu glukózy, která se objevuje v těhotenství a spontánně odezní v průběhu šestinedělí. Touto poruchou trpí ve vyspělých zemích 2-5% těhotných žen. Během těhotenské cukrovky dochází k poruše tolerance glukózy.

Jak vzniká těhotenská cukrovka?

Příčinou vzniku těhotenské cukrovky bývá působení mateřských a placentárních hormonů jako je progesteron, estrogen a prolaktin. Tyto látky mají vliv na působení inzulinu a navozují inzulinovou rezistenci. Za normálních okolností je inzulin vyplavován slinivkou břišní do krve a jeho účinkem se glukóza dostává z krve do buněk, kde je zpracována. V případě těhotenské cukrovky inzulin nepůsobí dostatečně a glukóza zůstává v krvi místo toho, aby byla zpracována buňkami. Dlouhodobě vysoká hladina glukózy v krvi těhotných žen představuje riziko pro plod i matku. Plod reaguje na vyšší hladinu glukózy v krvi zvýšením produkce vlastního inzulinu, glukóza se dostává do buněk plodu, kde působí jako zdroj energie a plod tak neúměrně roste. Výsledkem jsou novorozenci s velmi vysokou porodní váhou (nad 4000 g). Porod obézního dítěte představuje komplikaci i pro matku, hrozí vyšší riziko porodních zranění jako je poranění hráze, ale i poranění dítěte (např. zlomeniny klíční kosti).

Jaké jsou rizikové faktory?

Těhotenská cukrovka postihuje geneticky predisponované ženy. Jednoduše řečeno, pokud někdo z vaší rodiny trpěl těhotenskou cukrovkou, případně cukrovkou I. nebo II. typu, je vysoká šance, že těhotenskou cukrovkou budete trpět i Vy. Kromě genetické výbavy mají na rozvoj těhotenské cukrovky vliv i další faktory jako je věk nad 25 let, nadváha nebo obezita, nedostatek pohybu a stravovací návyky. Zároveň ženy, které prodělají těhotenskou cukrovku, mají mnohem vyšší šanci, že v budoucnu budou trpět cukrovkou II. typu.

Orální glukózový toleranční test (OOTG)

Hladina glukózy v moči je pravidelně kontrolována během návštěv těhotenské poradny z ranní moči. Mezi 24.-28. týdnem těhotenství Vás lékař pošle na orální glukózový toleranční test, kde se zjišťuje hladiny glukózy v krvi. Nejprve Vám lékař odebere krev na lačno a stanoví se hladina glukózy v krvi. Pokud je hladina glukózy vyšší než 5,5 mmol/l, pravděpodobně trpíte těhotenskou cukrovku a lékař Vás pošle do diabetologické poradny. Pokud je hladina v pořádku, dostanete za úkol vypít roztok glukózy. Jedná se o sladký nápoj obsahující 75g glukózy, u kterého si můžete zvolit příchuť např. limetky či pomeranče. Po vypití roztoku je Vám po 60 a 120 minutách opět odebrána krev. U lékaře tedy strávíte poměrně hodně času. Velmi často je k dispozici místnost, kde si můžete číst knížku nebo odpočívat na lůžku. Po 60 minutách by hladina glukózy neměla přesahovat hodnotu 8,8 mmol/l a po 120 minutách hodnotu 7,6 mmol/l.

Mám těhotenskou cukrovku

Pokud je Vám během OOTG diagnostikována těhotenská cukrovka, lékař Vás pošle do diabetologické poradny, kam budete pravděpodobně docházet až do porodu a lékaři Vás budou sledovat i po porodu. V poradně by Vám měla být zajištěná pravidelná kontrola hladiny glukózy v krvi a případná léčba. Velmi často se dá hladina glukózy v krvi regulovat pouhou dietou. V těžších případech je nutná léčba inzulinem. Většina pacientek s těhotenskou cukrovkou je vybavena glukometrem, který se dá v poradně zapůjčit.

Dieta u těhotenské cukrovky

Základem léčby těhotenské cukrovky je dieta s omezením sacharidů. Správně nastavená dieta má vést k dobré kompenzaci hladiny glukózy v krvi bez toho, aby těhotná žena hubla či měla pocit hladu. Doporučená je i přiměřená fyzická aktivita. Vhodné je vyloučit ze stravy jednoduché cukry jako je bílý a hnědý cukr, med, hroznový cukr a všech potravin, které tyto cukry obsahují (džusy, limonády, sladkosti, sladké pečivo, dochucovadla jako kečup nebo sojovka, instantní pokrmy a rajské protlaky). Dále je vhodné omezit potraviny obsahující složené cukry jako jsou brambory, rýže a těstoviny. Příjem těchto potravin by neměl převyšovat 250 g denně. Těhotná žena by měla jíst v pravidelných intervalech, ideálně 6x denně. Mezi vhodné potraviny patří kedlubna, brokolice, okurka, zelená paprika, cuketa, listové saláty, ryby, vejce a netučné maso. Příjem ovoce by se měl omezit na jeden kus denně. Pozor si žena musí dát i u pečiva – většina celozrnného pečiva je dnes dobarvovaná karamelem nebo sladem. Přesné instrukce jak dodržovat správnou dietu by žena měla dostat v diabetologické poradně.

Porod u těhotných s těhotenskou cukrovkou

Samotná těhotenská cukrovka, zvláště pokud je dobře kompenzována, není důvodem k císařskému řezu a porod by měl být veden spontánně. Velká část žen s těhotenskou cukrovkou však rodí císařským řezem. Na vině je většinou vyšší porodní váha dítěte. Pro vyšší riziko komplikací u těhotenské cukrovky není doporučeno ženám přenášet a porod bývá často vyvolán, někdy i před termínem porodu. Po porodu je ženám na oddělení šestinedělí nadále sledována hladina glukózy v krvi. Po 3-6 měsících od porodu je ženám doporučeno provést kontrolní OOTG.

Trpěla jste cukrovkou během těhotenství?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *